Als consumenten waarderen wij producten en diensten die in ons bezit zijn meer dan nieuwe producten of diensten die we niet bezitten. Dat doen we ook als ons een product of dienst wordt aangeboden dat in feite meer waard is dan die we al hebben. Dit wordt ook wel het Endowment Effect genoemd.
Een experiment van Richard Thaler toont dit effect goed aan. Een groep mensen die de ‘Sellers’ werden genoemd kregen een koffiemok. Na het uitreiken werd aan hen gevraagd voor welke prijs ze bereid waren de mok te verkopen aan een andere groep mensen, de ‘Choosers’. De ‘Choosers’ hadden van tevoren geen mok uitgereikt gekregen, maar moesten van tevoren wel opgeven voor hoeveel geld ze bereid waren om dezelfde mok te kopen. De ‘Sellers’ waren bereid hun mok te verkopen voor gemiddeld $7,12 terwijl de ‘Choosers’ gemiddeld slechts $3,12 voor de mok over hadden. Dezelfde mok werd dus twee keer hoger gewaardeerd door de mensen die hem al in hun bezit hadden, vergeleken met de mensen die hem nog moesten kopen.
We kunnen naast het Endowment Effect nog toevoegen dat consumenten de nieuwere en betere producten niet eens willen. De consument waardeert dat wat ze heeft dus meer, maar wil er daarnaast ook nog eens zo lang mogelijk aan vastklampen. Dit wordt ook wel de Status Quo Bias genoemd. We willen houden wat we hebben.
Het Endowment Effect en de Status Quo Bias zijn dus belangrijke factoren die de introductie van een product behoorlijk kunnen verstoren. Belan grijk om daar rekening mee te houden dus!
Wist je dat? Laat het weten in de reacties!
Reactie plaatsen
Reacties