DiscussieDonderdag: Wiet: net zo gewoon als alcohol?

Gepubliceerd op 21 december 2017 om 12:00

Drie weken lang plaatsen we elke week een betoog waarin de visie van gewoon:PR op een maatschappelijke kwestie terugkomt. Het tweede betoog is geschreven door Laura.

Stel je voor
Je bent twintig jaar oud en rookt af en toe een jointje samen met je vrienden. Je voelt je er goed bij en vindt het fijn dat je er geen kater aan overhoudt. Toch vinden veel mensen het niet goed wat je doet. Het roken van wiet is immers niet legaal, maar ook niet illegaal.
Nederland heeft namelijk een gedoogbeleid als het gaat om softdrugs. Dit betekent dat alle handelingen met betrekking tot softdrugs strafbaar zijn, zoals het verkopen en het in bezit hebben, maar het gebruik ervan niet. En ook al is het bezitten van softdrugs strafbaar, wanneer je vijf gram cannabis in je bezit hebt, word je niet strafrechtelijk vervolgd. Een lastige constructie dus, zou de overheid niet beter wiet in zijn geheel legaliseren?

Recht op eigen keus
Voorstanders pleiten voor het recht op een eigen keus. Zij vinden dat de mens zelf kan beslissen of hij de risico’s van drugsgebruik wil lopen. Tegenstanders zijn het hier niet mee eens, zij vinden dat de mens tegen zichzelf in bescherming zou moeten worden genomen. Het betreft immers een verslavend product, de eigen keus gaat dan niet op. Maar op de Nederlandse markt is er meer sprake van verslavende producten, denk bijvoorbeeld aan alcohol. Alcohol is in elke supermarkt en elk tankstation verkrijgbaar en een verjaardag kan bijna niet zonder de vraag: “Biertje?”. Nederland telt in totaal 477.000 alcoholisten. Zou de mens dan niet ook in bescherming moeten worden genomen op het gebied van alcohol?

Minder of verstandiger gebruik
De Nederlandse overheid heeft als doel minder of verstandiger gebruik van cannabis. Dit doel zou volgens de voorstanders veel beter bereikt kunnen worden door legalisering. Wanneer er sprake is van legalisering komen er namelijk allerlei mogelijkheden vrij om toe te zien op de productie, de handel en kan de verkoop gereguleerd worden. De tegenstanders vinden dit maar een eng idee. Zij hebben het gevoel dat de overheid een verkeerd signaal af zou geven als wiet gelegaliseerd zou worden. De overheid geeft dan eigenlijk goedkeuring aan het gebruik van softdrugs. Ook zijn zij bang dat het gebruik van softdrugs leidt tot het gebruik van harddrugs. Dit wordt ook wel de stepping-stone-theorie genoemd. Deze theorie geeft aan: “het begint allemaal bij cannabis”. Dit klopt niet, het is wel zo dat bijna alle gebruikers van harddrugs voordien al cannabis hebben gebruikt. Maar wanneer het omgedraaid wordt blijkt dat de meerderheid van alle cannabisgebruikers er voor zijn dertigste mee stopt en nooit andere drugs gebruikt. De fout die bij deze redenering wordt gemaakt is de verwarring tussen het statistische verband en het oorzakelijke verband. Wanneer je naar de statistieken kijkt, zullen alle harddrugsgebruikers ook wel melk gedronken hebben, maar dat betekent niet dat melk drinken leidt tot het gebruik in harddrugs.

gewoon:wiet
Het gebruik van cannabis zou volgens ons net zo gewoon moeten zijn als het gebruik van alcohol, mensen hebben namelijk het recht op eigen keus. Het gedoogbeleid is te ingewikkeld en helpt niet. Het gebruik van cannabis leidt niet tot het gebruik van harddrugs en de overheid heeft er meer controle op als ze het zouden legaliseren. Wat vind jij?

Reactie plaatsen

Reacties

Ron
7 jaar geleden

Ik had t niet beter kunnen omschrijven ! Duidelijke taal.