Nieuwe ronde, nieuwe kansen! De tentamenweek is voorbij en een nieuw onderwerp staat op de planning: Public Affairs en Media. Tijdens de komende vier weken gaan we ons verdiepen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en de kunst van het lobbyen. Maar waar moeten we nu op letten bij het opzetten van een lobby? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan het meemaken in de komende vier weken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
Maandag 13 november
De aftrap van het nieuwe blok en wat gebeurt er: NS heeft vertraging! Jammer, want hierdoor mis ik het eerste deel van de les. Echter mag dit de pret niet drukken. Tijdens het theoriecollege van onze docent zetten we de eerste stappen in het nieuwe onderwerp. Daarna is het de beurt aan gastdocent Frans van Drimmelen, een ervaren public affairsdeskundige en lobbyist ten top. Hij neemt ons mee in de wereld van het lobbyen en wat hier allemaal bij komt kijken. De meest simpele lobby is het vragen aan je ouders of je een ijsje mag. De complexere zaken zijn het tegengaan van wetsvoorstellen of concrete besluiten. Hier moet gedegen onderzoek voor gedaan worden en in het theorieboek dat hij heeft geschreven, kom je te weten hoe je dit nu moet doen. Wist je dat je een Tweede Kamerlid gewoon kan bellen? Wij niet namelijk!
Dinsdag 14 november
De dag van de nieuwe case. Eerst een theoriecollege over de eerste stappen naar een strategische situatieanalyse. Deze situatieanalyse is belangrijk om een goed advies te kunnen geven aan de opdrachtgever. Vragen als in welke lobby arena speelt het vraagstuk zich af? En welke organisaties zijn betrokken bij het onderwerp? Welke politieke partijen hebben interesse in het onderwerp? Deze vragen en meer moeten we beantwoorden om een goed gefundeerde situatieanalyse op te stellen. Hier mogen we gelukkig donderdag tijdens het werkcollege aan werken met onze docent als hulplijn. Het tweede onderdeel van het programma is het bezoek van de opdrachtgever: Antes. Antes is een geestelijk gezondheidscentrum dat opereert in de regio Zuid-Holland Zuid. Voor Nederlandse zorginstellingen is er een bepaald akkoord gesloten waarin de wachttijden per type zorg zijn vastgelegd, de Treeknorm. Deze Treeknorm is recentelijk aangepast om deze wachttijden omlaag te halen, maar Antes is niet overtuigd. Aan ons de vraag om een strategie te bedenken waarbij zij de Treeknorm aangepast kunnen krijgen of waarmee zij wel kunnen voldoen aan de wachttijden. Er zijn veel spelers in het veld en het is dus zaak om te bekijken wie de belangrijkste is.
Donderdag 16 november
Met de tips van Frans van Drimmelen in ons achterhoofd en de nieuwe case op ons netvlies gebrand, zijn we begonnen aan de situatieanalyse. Best een pittige opdracht, maar we gaan hem gewoon maken. De vragen beantwoorden is nog best lastig, vooral als het om de politieke partijen gaat. Van D66 tot de VVD en van de ChristenUnie tot de PVV. Alle partijen moeten nagekeken worden. Daarnaast kan er ook winst behaald worden door leden van de Tweede Kamer commissies aan te spreken. Onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek. Gelukkig zijn we met z’n vieren en kunnen we samen grote stappen zetten. Aan het eind van de dag nog een gesprek met de docent over de vooruitgang van de analyse en dan naar huis. Eenmaal thuis aangekomen krijgen we een e-mail van onze docenten over de nieuwe campagne van GGZ Nederland. Zij zijn die vandaag gestart en het heeft te maken met de administratieve rompslomp die vasthangt aan de GGZ in Nederland. Zij willen minder regels en meer zorg.
Stop jij ook de regelgekte in de GGZ? Wij wel!
Liefs,
Kimberley
Reactie plaatsen
Reacties